Drożdżowe bułeczki śniadaniowe
Najlepsze z serkiem żółtym lub czymś słodkim, gdyż aromat drożdży jest w nich wyczuwalny, a jakoś nie bardzo komponuje się z wędliną…
Na około 10 sztuk potrzeba:
- 250g mąki (jeżeli pełnoziarnista to pół na pół z białą)
- 2,5g drożdży świeżych
- 2 żółtka
- łyżka masła (margaryny)
- 125ml mleka
- 2 łyżki cukru (pełne, nie kopiate)
- szczypta soli
Mąkę wsypujemy do garnka, robimy dołeczek. Z mleka trzeba odlać ciutkę (ok 1/4) i lekko podgrzać, dodać drożdże wraz z łyżeczką cukru – i to wlać do dołka w mące, delikatnie zamieszać. Pozostawić do wyrośnięcia.
Utrzeć żółtka z resztą cukru, przegotować resztę mleka i zalać nim masę jajeczną. Po przestudzeniu wlać do mąki, dodać rozpuszczony tłuszcz (przestudzony) i sól. Dobrze wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia.
Blachę z piekarnika nasmarować tłuszczem, wykładać kulki z ciasta. Piec w 175 oC przez około 15 minut.
Z tego przepisu wychodzą też pyszne drożdżówki owocowe – wystarczy zmienić ilość cukru z 2 łyzek na 1/4 szklanki.
Ciasto drożdżowe z samych żółtek jest miększe i dłużej świeższe niż to robione na całych jajkach, ma także ładniejszy, żółty kolor
Dla tych wyposażonych w maszynę do pieczenia chleba przepis jest banalny – tłuszcz rozpuszczony, roztrzepane żółtka i mleko wlewamy do formy i dodajemy sól, następnie wsypujemy cukier i mąkę, a na końcu rozpuszczone w mleku drożdże. Nastawiamy program wyrabiania ciasta (temp do 40 oC) i czekamy aż nam wszystko ładnie wyrośnie. Później na blachę i do piekarnika.
Smacznego!