Mazurek orzechowy
Ulubiony przysmak całej naszej rodzinki – pyszny, zwarty, ale jednocześnie lekko wilgotny. Znika ze stołu w mig i nic dziwnego…
Składniki jakie będą Wam potrzebne na ciasto:
- 15 dkg zmielonych orzechów włoskich
- 15 dkg masła lub margaryny (najlepiej w temp. pokojowej)
- 15 dkg cukru (to ok. 8 łyżek – u mnie płaskich)
- 10 dkg mąki lub bułki tartej (z bułką wychodzi bardziej treściwe)
- 3 białka
- tłuszcz i bułka tarta do formy
i na polewę:
- 3 żółtka
- 15 dkg cukru (jak wyżej)
- cukier waniliowy lub kilka kropli aromatu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- orzechy do dekoracji
Masło ucieramy do białości, dodając stopniowo cukier. Z białek ubijamy sztywną pianę. Składniki ciasta należy delikatnie wymieszać, dodając do utartego masła na przemian przesianą mąkę (bułki nie przesiewamy ), pianę i orzechy. Następnie ciasto wykładamy na blachę – najlepiej na tortownicę lub kwadratową foremkę.
Pieczemy w piekarniku ok. 30 min w temperaturze ok. 175oC. W międzyczasie przygotowujemy polewę.
W misce miksujemy żółtka z cukrem, aromatem oraz mąką.
Tąż pianką smarujemy upieczone ciasto, dekorujemy kawałkami orzechów i wstawiamy na powrót na ok 3-5 minut do piekarnika. Po tym czasie Wasze ciasto powinno wyglądać mniej więcej tak…
Smacznego!
Bardzo lubię orzechowe wypieki 🙂 muszę wypróbować ten Twój 🙂
Polecam – na pewno nie pożałujesz!