Pyszna pasta ze śledzika z jajkiem
luty1
To jedna z najczęściej jadanych u nas w domu past do chleba. Jest prosta, smaczna i zawiera wiele pozytywnych dla zdrowia składników. Najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym, choć rzodkiewka, pomidorek, czy świeży ogórek też będą pasować…
Podane składniki wystarczą na śniadanko dla ok. 3 osób.
- puszka filetów śledziowych w oleju
- ok. 100-120g białego sera
- 2 jajka na twardo
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
Do sporej miseczki przekładamy śledzika wraz z olejem (jeżeli nie chcecie użyć tego z puszki, musicie uzupełnić np. oliwą) i dobrze go rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy ser i wraz z śledziem rozgniatamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jajka kroimy w kosteczkę, cebulę także i dodajemy do pasty, mieszamy i gotowe!
Ciekawy pomysł, nigdy nie dodawałam jajek do pasty śledziowej. Kanapki wyglądają wiosennie 🙂
To chyba najlepsza pasta z tych jakie robię – znika w mig 😛 A podpatrzyłam ją u naprawdę dobrej kucharki zawodowej.