Naleśniki ze szpinakiem w sosie czosnkowym
To jest coś, co mogłabym jeść przynajmniej raz w tygodniu! Niestety Mąż mój za tą moją specjalnością nie przepada. Cóż, kwestia gustu, a o tych podobno się nie dyskutuje Co ciekawe, mój przepis powstał na podstawie opisu smaków (i wyglądu) potrawy z baru w którym stołowała się moja Połówka… Ponoć wyszły lepsze, ale się znudziły
By przyrządzić szpinakowe naleśniki (na 2-3 porcje) potrzebne będą:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- około 5 ząbków czosnku (do masy i na sos czosnkowy)
- 2 jajka do masy + 3 jajka do naleśników
- około szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista)
- po pół szklanki mleka i wody
- łyżka majonezu (używam tylko kieleckiego)
- łyżka śmietany
- kilka plasterków żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
Najpierw rozmrażamy szpinak – można od razu podgrzewać go delikatnie na patelni – to wersja dla niecierpliwych Jak już się rozpuści, potrzeba smażyć go przez pewien czas, by odparowała z niego większość wody. Następnie dorzucamy na patelnię 2-3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku i dosalamy do smaku – masa ma być dość wyraźnie słona, by nie wyszły mdłe naleśniki. Po chwili wlewamy 2 jajka i mieszamy z masą szpinakową. Odstawiamy do wystygnięcia.
Wodę, mleko, jajka i mąkę mieszamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitego ciasta. W zależności od mąki może ono być gęstsze lub rzadsze, dlatego warto sprawdzić, czy jest dobre smażąc małego naleśniczka. W razie potrzeby można dosypać mąki, bądź dolać wody. Ciasto powinno mieć raczej luźną konsystencję i dobrze się wlewać na patelnię, ponieważ potrzebne nam będą cienkie naleśniki.
Pozostałe ząbki czosnku drobno kroimy w kosteczkę lub przeciskamy przez praskę i mieszamy z majonezem i śmietaną. Można dosolić lub dopieprzyć według smaku.
Gdy mamy już wszystko gotowe – nakładamy około łyżki masy na każdego naleśnika i składamy go w rożek. Rożki układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, nakładamy na każdy nieco żółtego sera i zapiekamy w 175oC przez około 10-15 min, do momentu aż ser ładnie się zrumieni. Podajemy ciepłe, polane sosem czosnkowym. Smacznego!