{"id":2855,"date":"2014-01-24T14:41:33","date_gmt":"2014-01-24T13:41:33","guid":{"rendered":"http:\/\/muffak.pl\/?p=2855"},"modified":"2014-01-24T14:43:35","modified_gmt":"2014-01-24T13:43:35","slug":"wedzarnicze-zaciecie-cz-1","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/muffak.pl\/wedzarnicze-zaciecie-cz-1\/","title":{"rendered":"W\u0119dzarnicze zaci\u0119cie cz. 1."},"content":{"rendered":"

Ju\u017c od jakiego\u015b czasu m\u0119czy\u0142am swego Ojca, by zrobi\u0142 nam w\u0119dzark\u0119 (tzn. ma\u0142\u0105 w\u0119dzarni\u0119). A \u017ce obiecywa\u0142, \u017ce na pewno mi tak\u0105 wykona – wi\u0119c go skutecznie przymusi\u0142am \"turbopoke\"\u00a0\u00a0I – dla \u015bwi\u0119tego spokoju widocznie – mam j\u0105 ju\u017c gotow\u0105 do dzia\u0142ania…<\/p>\n

Jest to dla nas bardzo przydatne urz\u0105dzenie, poniewa\u017c m\u0119\u017cu\u015b m\u00f3j nie bardzo lubi kupne w\u0119dliny, bo to – albo nie ten zapach, nie ten smak, a to chemia, a to soja, albo szkuty („\u017ce te\u017c normalnej kie\u0142basy zrobi\u0107 nie mog\u0105!”). Teraz do tego wszystkie w\u0119dliny maj\u0105 by\u0107 „bejcowane” \"hmm2\"\u00a0zamiast w\u0119dzone, wi\u0119c tym bardziej jest to projekt na czasie…\u00a0Mnie tak\u017ce t\u0119skno by\u0142o do kie\u0142baski, jak\u0105 m\u00f3j \u015bp. Dziadek (wraz Ojcem) robi\u0142, do pysznego domowego boczusia – nie ukrywajmy te sklepowe, nawet z wysokiej (czyt. drogiej) p\u00f3\u0142ki, nie mog\u0105 si\u0119 z nimi r\u00f3wna\u0107! Ile by tej kie\u0142baski Dziadek nie uw\u0119dzi\u0142, tyle od razu znika\u0142o w przepa\u015bcistych brzuchach ca\u0142ej (licznej) rodzinki…<\/p>\n

Wychodz\u0105c zatem na przeciw rodzinnym potrzebom, zmobilizowa\u0142am swe si\u0142y \u017cyciowe by co-nieco dowiedzie\u0107 si\u0119 z tej ciekawej bran\u017cy. Na miko\u0142ajki Te\u015b\u0107 postanowi\u0142 wzmocni\u0107 m\u00f3j entuzjazm i wr\u0119czy\u0142 mi ksi\u0105\u017ck\u0119 o tradycyjnym w\u0119dzeniu – nie musz\u0119 pisa\u0107, \u017ce przeczyta\u0142am j\u0105 jednym tchem…<\/p>\n

\"tradycyjne<\/a> \"tradycyjne<\/a><\/p>\n

Do tego trafi\u0142am na wspania\u0142\u0105 kopalni\u0119 wiedzy w\u0119dzarniczej – serwis W\u0119dliny domowe<\/span><\/a><\/strong><\/span>, gdzie mo\u017cna uzyska\u0107 wszelk\u0105 wiedz\u0119 tajemn\u0105 \"whisper2\"\u00a0Zaowocowa\u0142o to, jak si\u0119 mo\u017cna domy\u015bla\u0107, zapa\u0142em w peklowaniu mi\u0119ska – na pocz\u0105tek wybra\u0142am karczek i boczek. Do odwa\u017cnych \u015bwiat nale\u017cy!<\/p>\n

Najpierw natar\u0142am mi\u0119sko odpowiedni\u0105 ilo\u015bci\u0105 soli peklowej (na ka\u017cdy kg mi\u0119sa – 0,02kg mieszanki) i postawi\u0142am w pokoju, a\u017c s\u00f3l si\u0119 rozpu\u015bci\u0142a. Nast\u0119pnie zrobi\u0142am zalew\u0119 z odpowiedniej ilo\u015bci wody (0,4l wody\/kg mi\u0119sa), w kt\u00f3rej zagotowa\u0142am kilka li\u015bci laurowych, kulek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego. Gdy zalewa przestyg\u0142a, ale jeszcze by\u0142a ciep\u0142a, wmiesza\u0142am peklos\u00f3l. W mi\u0119dzyczasie wyj\u0119\u0142am mi\u0119sko z soku, kt\u00f3re pu\u015bci\u0142o, a gar umy\u0142am, wyparzy\u0142am i poczeka\u0142am, a\u017c wyschnie. Do suchego garnka emaliowanego (to wa\u017cne!) wla\u0142am przecedzon\u0105 zalew\u0119 i wsadzi\u0142am mi\u0119sko. Poniewa\u017c pogoda i temperatura by\u0142y idealne (powy\u017cej zera, ale niewiele) wynios\u0142am garnek na balkon do cienia. Tam sta\u0142 kilka dni, ale przysz\u0142y mrozy i musia\u0142am go przetransportowa\u0107 do piwnicy… Pocz\u0105tkowo mi\u0119sko obraca\u0142am dwa razy dziennie, p\u00f3\u017aniej ju\u017c tylko raz. W sumie w zalewie by\u0142o r\u00f3wny tydzie\u0144. Z jednej strony wida\u0107 delikatne \u015blady utlenienia (lekkie br\u0105zowo-be\u017cowe zabarwienie) – nie wiem, czy maj\u0105 wielki wp\u0142yw na smak – informacji o tym nie znalaz\u0142am, postanowi\u0142am wi\u0119c te cz\u0119\u015bci odkroi\u0107 (p\u00f3jd\u0105 do bigosu). Cz\u0119\u015b\u0107 mi\u0119ska wystawa\u0142a ponad zalew\u0119, bo garnek wybra\u0142am zbyt szeroki (mi\u0119sko ma by\u0107 ciasno upakowane) i widocznie owa ilo\u015b\u0107 zalewy by\u0142a zbyt ma\u0142a… \u00a0C\u00f3\u017c, cz\u0142owiek si\u0119 uczy na b\u0142\u0119dach\u00a0\"1_co_jest\"\u00a0Nast\u0119pnym razem b\u0119d\u0119 ju\u017c bogatsza o to do\u015bwiadczenie.<\/p>\n

\"mi\u0119sko<\/a><\/p>\n

Dzi\u015b przyszed\u0142 czas na wyj\u0119cie mi\u0119ska z zalewy i pozwolenie mu na osuszenie si\u0119. U mnie proces ten nast\u0119puje w lod\u00f3wce, ma ona bowiem idealne ku temu zdolno\u015bci (funkcja 'no frost’). Wcze\u015bniej przeci\u0119\u0142am na p\u00f3\u0142 ka\u017cdy z kawa\u0142k\u00f3w mi\u0119siwa, bo w ca\u0142o\u015bci by\u0142yby zbyt ci\u0119\u017ckie. Karczek zapakowa\u0142am dodatkowo w specjaln\u0105 siatk\u0119 do szyneczek, maj\u0105c nadziej\u0119, \u017ce \u0142adnie go to uformuje. Jak w efekcie wygl\u0105da, mo\u017cecie sobie zobaczy\u0107 poni\u017cej…<\/p>\n

\"mi\u0119sko
\n<\/a><\/p>\n

Jutro Wielki Dzie\u0144<\/strong>! Moje pierwsze, osobiste spotkanie z w\u0119dzeniem. \u017byczcie mi powodzenia!<\/p>\n

\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Ju\u017c od jakiego\u015b czasu m\u0119czy\u0142am swego Ojca, by zrobi\u0142 nam w\u0119dzark\u0119 (tzn. ma\u0142\u0105 w\u0119dzarni\u0119). A \u017ce obiecywa\u0142, \u017ce na pewno mi tak\u0105 wykona – wi\u0119c go skutecznie przymusi\u0142am \u00a0\u00a0I – dla \u015bwi\u0119tego spokoju widocznie – mam j\u0105 ju\u017c gotow\u0105 do dzia\u0142ania… Jest to dla nas bardzo przydatne urz\u0105dzenie, poniewa\u017c m\u0119\u017cu\u015b m\u00f3j nie bardzo lubi kupne […]<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[261],"tags":[587,589,588,591,592,593,590,586],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/muffak.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2855"}],"collection":[{"href":"https:\/\/muffak.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/muffak.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/muffak.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/muffak.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=2855"}],"version-history":[{"count":10,"href":"https:\/\/muffak.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2855\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2869,"href":"https:\/\/muffak.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2855\/revisions\/2869"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/muffak.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=2855"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/muffak.pl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=2855"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/muffak.pl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=2855"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}