Muffak

Nic nie przyniesie ci zadowolenia, jeśli nie postarasz się o nie sam. /R.Emerson/

Polędwiczki w miodzie z imbirem

Sierpień14

Wraz z mężem lubimy smaki orientalne, dlatego połączenie miodu i świeżego imbiru od razu odciągnęło mojego czcigodnego małżonka od jego zajęć. Jednak prawda, że przez żołądek do serca, ciągle jest aktualna… hungry2

Wykorzystałam (na 2 osoby):

  • połowę sporej polędwiczki wieprzowej
  • ok 2cm korzenia świeżego imbiru (trzeba zetrzeć)
  • łyżkę miodu
  • ok. 2 łyżek oleju ryżowego + do smażenia
  • sporą łyżkę śmietany
  • sól, pieprz

Polędwiczkę pokroiłam w plastry, delikatnie rozbiłam, posoliłam i popieprzyłam. Następnie do miseczki starłam imbir, dodałam miód i 2 łyżki oleju, wymieszałam. W tą marynatę wsadziłam mięsko, starając się, by każdy kawałek został ładnie posmarowany i wstawiłam na 1h do lodówki. Później wrzuciłam mięsko z sosikiem na rozgrzany olej (nie potrzeba wiele) i smażyłam do miękkości oraz do czasu, aż miód się zaczął ładnie karmelizować (staje się brązowawy). Wówczas dodałam śmietany, zamieszałam i zaczekałam, aż sosik lekko odparuje. Zazwyczaj podaję z brązowym ryżem (gotowanym z odrobiną curry) i surówką z marchewki z śmietaną lub jabłkiem. Smacznego!

polędwiczki-z-miodem-i-imbirem

z kategorii Muffka od kuchni

Email will not be published

Website example

Your Comment:

 

WordPress › Błąd

W witrynie wystąpił błąd krytyczny.

Dowiedz się więcej o debugowaniu WordPressa.