Muffak

Nic nie przyniesie ci zadowolenia, jeśli nie postarasz się o nie sam. /R.Emerson/

Rolada schabowa ze szpinakiem

Listopad18

Wygląda apetycznie, pachnie czosnkiem, prosto się ją wykonuje. To moja druga mięsna rolada w życiu i efekt całkiem smaczny i miły dla oka. Prezentuję Wam moją pieczeń schabową z nadzieniem szpinakowym, a do tego pieczone ziemniaczki z rozmarynem.

Na cztery osoby potrzeba:

  • ok. 600g schabu bez kości, tłuszczu i białych powięzi
  • 200-250g mrożonego szpinaku
  • duży ząbek czosnku
  • jajko
  • oliwa lub olej do smażenia
  • suszony czosnek, sól, pieprz
  • gruba nić (biały kordonek, nici do pieczenia) lub kilka wykałaczek
  • kilka ziemniaków (4-5)
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

na sos czosnkowy:

  • łyżka majonezu (u mnie tylko kielecki)
  • łyżka śmietany (jogurtu)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Szpinak odmrażamy, odciskamy możliwie najwięcej wody i smażymy na patelni (w garnczku, jak kto woli) na odrobinie oleju, do momentu, aż masa będzie raczej zwarta i nie będzie wody. Dosalamy mocno szpinak, tab by był wyrazisty i wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy chwilkę, a następnie wlewamy jajko i mieszamy, aż do ścięcia. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mięso rozkrawamy wzdłuż tak, aby powstał z niego długi płat, rozbijamy go tłuczkiem do mięsa. Oprószamy z obu stron solą, pieprzem i suszonym czosnkiem, a następnie rozkładamy na całej długości (oprócz ostatnich 4-5cm) farsz szpinakowy. Zwijamy roladę począwszy od brzegu z farszem, spinamy wykałaczkami lub owijamy szczelnie nićmi. Formę do zapiekania (otwartą) natłuszczamy olejem, układamy mięso, dodajemy nieco ciepłej wody (do formy) i pieczemy około 1h-1h 10min w 200oC z termoobiegiem, co jakiś czas podlewając sosem z pieczenia. Polecam piec na najniższym piętrze, by pryskający tłuszcz nie spalał się na grzałce (i nie kopcił). Po upieczeniu odstawić na chwilkę do ostygnięcia, wtedy mięso nie kruszy się przy rozcinaniu na plastry.

Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze cząstki (2-4), polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Wstawiamy obok mięsa do piekarnika i co jakiś czas wyjmujemy i mieszamy. Pieczemy do momentu, aż będą całkiem miękkie (około godziny). Jeżeli mięso jeszcze musi się piec, wyjmujemy na chwilkę ziemniaki i przed podaniem znów wstawiamy do piekarnika.

Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, mieszamy z majonezem, śmietaną i doprawiamy jeżeli uznajemy to za konieczne. Polewamy nim mięso.

Serwujemy z czerwonym, wytrawnym winem.

Jestem pewna, że Wasza druga połówka zareaguje tak… hungry2

Smacznego!

rolada schabowo-szpinakowa rolada szpinakowa

z kategorii Muffka od kuchni

Email will not be published

Website example

Your Comment: