Muffak

Nic nie przyniesie ci zadowolenia, jeśli nie postarasz się o nie sam. /R.Emerson/

Pieguskowe muffinki

Luty1

Przyszła pora na kolejną odsłonę moich ulubionych muffinek – tym razem makowych giggle

pieguski mniam

Wyszły pysznie chrupiące z zewnątrz a w środku idealnie puchate, a zapach… Mniam!

Na 12 muffinek (+ około dwie małe babeczki) potrzebujecie:

  • 250g mąki (u mnie pół na pół zwykłej i pełnoziarnistej)
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • aromat migdałowy
  • 3/4 szklanki wymieszanej śmietany 10% z mlekiem (1:1)
  • 125g masła roślinnego
  • filiżankę mielonego suchego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

ingrediencje muffinki pieguski

Rozpuszczamy masło w garnuszku i pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie jajka (całe) ubijamy z cukrem i odrobiną soli, dodajemy do nich ostudzone masło i śmietanę, mieszamy. Do tej masy dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i ciągle miksujemy. Na koniec wsypujemy mak i aromat, mieszamy. Wypełniamy foremki maksymalnie do 2/3 ich wysokości – ponieważ mocno rosną i wstawiamy do piekarnika na 30 minut do 190 oC (bez termoobiegu), albo na 20-25 minut w 175 oC (z termoobiegiem). Jeżeli korzystacie z silikonowych foremek – nie trzeba ich niczym natłuszczać, tradycyjne aluminiowe niestety trzeba.

pieguski do pieczenia

pieguski upieczone

Dobra rada! Nie starajcie się wyciągnąć ciepłych muffinek z foremek, odczekajcie 10-15 min. aż ostygną – inaczej mogą Wam się nieco zdefasonować  1_co_jest

 

 

z kategorii Muffka od kuchni
4 komentarze to

“Pieguskowe muffinki”

  1. On Luty 4th, 2014 at 22:49 Mała Kurka Says:

    O mniam! Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis 🙂

  2. On Luty 5th, 2014 at 07:10 admin Says:

    Próbuj Kurko, próbuj – na pewno w nich zasmakujesz 🙂

  3. On Sierpień 26th, 2014 at 08:44 ja Says:

    Dlaczego w sposobie wykonania nie napisałaś śmietany i masła? Kiedy trzeba ich dodać?

  4. On Sierpień 26th, 2014 at 15:50 admin Says:

    Dziękuję za słuszną uwagę! Cóż, prawdopodobnie to kwestia mojej sklerozy 🙂 Już uzupełniam braki we wpisie…
    W muffinkach zazwyczaj wszystkie ciekłe składniki mieszamy z ciekłymi, a sypkie z sypkimi – zatem ostudzone masło mieszam z mlekiem (śmietaną) i ze zmiksowanymi jajkami, a dopiero następnie dodaję mąkę z pozostałymi suchymi dodatkami (mak, etc.). Mam nadzieję, że rozwiałam Twoje wątpliwości i zachęciłam do wypróbowania przepisu 🙂

Email will not be published

Website example

Your Comment: