Muffak

Nic nie przyniesie ci zadowolenia, jeśli nie postarasz się o nie sam. /R.Emerson/

Drożdżowe bułeczki śniadaniowe

Lipiec4

bułeczki drożdżowe 03

Najlepsze z serkiem żółtym lub czymś słodkim, gdyż aromat drożdży jest w nich wyczuwalny, a jakoś nie bardzo komponuje się z wędliną…

Na około 10 sztuk potrzeba:

  • 250g mąki (jeżeli pełnoziarnista to pół na pół z białą)
  • 2,5g drożdży świeżych
  • 2 żółtka
  • łyżka masła (margaryny)
  • 125ml mleka
  • 2 łyżki cukru (pełne, nie kopiate)
  • szczypta soli

bułeczki drożdżowe 01

Mąkę wsypujemy do garnka, robimy dołeczek. Z mleka trzeba odlać ciutkę (ok 1/4) i lekko podgrzać, dodać drożdże wraz z łyżeczką cukru – i to wlać do dołka w mące, delikatnie zamieszać. Pozostawić do wyrośnięcia.

Utrzeć żółtka z resztą cukru, przegotować resztę mleka i zalać nim masę jajeczną. Po przestudzeniu wlać do mąki, dodać rozpuszczony tłuszcz (przestudzony) i sól. Dobrze wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia.

Blachę z piekarnika nasmarować tłuszczem, wykładać kulki z ciasta. Piec w 175 oC przez około 15 minut.

Z tego przepisu wychodzą też pyszne drożdżówki owocowe – wystarczy zmienić ilość cukru z 2 łyzek na 1/4 szklanki.

Ciasto drożdżowe z samych żółtek jest miększe i dłużej świeższe niż to robione na całych jajkach, ma także ładniejszy, żółty kolor naughty

bułeczki drożdżowe 02

Dla tych wyposażonych w maszynę do pieczenia chleba przepis jest banalny – tłuszcz rozpuszczony, roztrzepane żółtka i mleko wlewamy do formy i dodajemy sól, następnie wsypujemy cukier i mąkę, a na końcu rozpuszczone w mleku drożdże. Nastawiamy program wyrabiania ciasta (temp do 40 oC) i czekamy aż nam wszystko ładnie wyrośnie. Później na blachę i do piekarnika.


Smacznego!

z kategorii Muffka od kuchni

Email will not be published

Website example

Your Comment: