Muffak

Nic nie przyniesie ci zadowolenia, jeśli nie postarasz się o nie sam. /R.Emerson/

Babcina fasolówka na zasmażce

Kwiecień11

zupka z fasolką zasmażka

To jedna z niewielu zup, którymi babcia mnie zawsze skusi essen Jest pyszna i sycąca, więc sama od czasu do czasu wpadam na genialny pomysł by ją przygotować.

Potrzebne składniki:

  • ok. szklanki białej fasolki, raczej z tych niedużych (tzn. nie jaśka)
  • mała marchewka
  • pietruszka
  • po szczypcie suszonego majeranku, lubczyku i pietruszki
  • sól, pieprz
  • troszkę oliwki lub masła
  • łyżka mąki
  • garść makaronu – nitek
  • woda – około litra

Pierwszą czynnością jest namoczenie fasolki (najlepiej na noc, czyli jakieś 8-10h), a później jej ugotowanie w osolonej wodzie. Niestety trwa to pewien czas (1,5-2h nawet), jednak nie sposób inaczej giggle

Po ugotowaniu, odlewamy wodę w jakiej gotowaliśmy fasolkę i zastępujemy ją wrzątkiem, wrzucamy pokrojone warzywka, przyprawy i gotujemy do miękkości (ok 15-20 min).

Osobno gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.

W międzyczasie na suchej patelni wyprażamy mąkę, tak by się zrumieniła i na sam koniec dodajemy masło lub oliwkę. Dopiero, gdy ostygnie – to ważne! – wlewamy troszkę wody – tyle, by z naszej zasmażki zrobiła się dość rzadka paćka. Dopiero w takiej postaci wlewamy ją do zupy i doprowadzamy do zagotowania.

Na talerze nakładamy ugotowany makaron i nalewamy zupkę. Smacznego!

zupka z fasolką zasmażka 01

z kategorii Muffka od kuchni

Email will not be published

Website example

Your Comment: